LIVE
LIVE

BLOG

500 de ani de la Reformă

Laura Dobrotă | 01 octombrie 2017

În calitate de preot catolic, Martin Luther enunța primele idei ale Reformei Protestante în anul 1517. Convingerile sale au luat forma cunoscutelor „95 de teze”, care i-au adus patru ani mai târziu, excomunicarea din Biserica Catolică.

Afirmațiile lui Luther au la bază două principii puternice:

Aceste principii au condus la o schismă în cadrul Bisericii Catolice și la apariția Protestantismului. Tezele au fost scrise într-un ton umil și academic deopotrivă, mai degrabă sub forma unor întrebări care invită la discuții decât sub forma unor acuzații. Luther critica în principal practicarea indulgențelor oferite în cadrul Bisericii Catolice. Acestea promiteau iertarea păcatelor pentru cei care le achiziționau.

Biserica Penticostală Emanuel a ales să marcheze împlinirea a jumatate de mileniu de la Reformă, printr-un ciclu de predici care prezintă cinci teze de bază ale Reformei:

  • SOLUS CHRISTUS, în traducere „Numai prin Hristos”, este învățătura care susține că singurul mediator între om și Dumnezeu este Hristos și că mântuirea se poate primi doar prin El. Predica a fost susținută de pastorul Ioan Brie pe data de 1 octombrie.
  • SOLA SCRIPTURA, în traducere „Numai prin Scriptură”, declară că Scriptura este autoritatea supremă, iar obiceiurile și tradițiile trebuie să se subordoneze acesteia. Predica va fi susținută de pastorul Ioan Brie pe data de 8 octombrie, în cadrul serviciului religios care începe la ora 18.00.
  • SOLA GRATIA, în traducere „Numai prin Har”, exclude meritul unei persoane în dobândirea mântuirii. Prin urmare, mântuirea se primește prin har, fiind un dar nemeritat, și nu prin fapte. Predica va fi susținută de pastorul Alin Ilaș de la Biserica Maranatha Sacramento pe data de 15 octombrie, în cadrul serviciului religios al Bisericii Emanuel, de la ora 18.00
  • SOLA FIDE se traduce „Numai prin Credință”. Principiul afirmă că omul nu trebuie să facă fapte bune pentru a fi mântuit și că acestea sunt o consecință naturală a credinței. Predica va fi susținută de pastorul Teodor Omelcu pe data de 22 octombrie, în cadrul serviciului religios de după-amiază.
  • SOLUS SPIRITUS – „Numai prin Duh” face referire la faptul că Duhul Sfânt este puterea prin care și cu care cei ce cred în Dumnezeu Îi îndeplinesc planurile pe pământ. Predica va fi susținută de pastorul Iosif Tirla pe data de 29 octombrie în cadrul serviciului religios de la ora 18.00.
  • În toate cele cinci duminici ale lunii octombrie, în cadrul serviciilor divine de dimineață ale bisericii noastre veți putea asculta și detalii despre Istoria Reformei prezentate de Lucian Vecerdea, Dorin Molnar, Teodor Omelcu, Adrian Clep și Laurențiu Văcar.

    Arhivă


    2017

    decembrie  [1]octombrie  [1]iulie  [1]mai  [5]aprilie  [5]februarie  [6]ianuarie  [13]

    Categorii


    Familii  [3]Tineri  [7]Copii  [6]Misiune  [4]Credință  [7]Lumea de dincolo  [6]

    Alte articole

    05
    02.17

    Cum să lucrezi eficient cu tinerii

    Dumnezeu a binecuvântat bisericile noastre cu mulţi tineri. Uneori, s-a afirmat că tinerii sunt viitorul bisericii. [...]

    18
    01.17

    4. Judecata de apoi

    Uneori, este cultivată o imagine deformată despre Dumnezeu. El este descris fie ca fiind plin de iubire şi tolerant, [...]

    28
    01.17

    Vorbirea în alte limbi

    În epistola 1 Corinteni, apostolul Pavel acordă o atenţie deosebită harismei vorbirii în alte limbi. 1 Corinteni [...]

    Un concept      Programming  

    Copyright © 2020 Biserica Emanuel Sibiu. Toate drepturile rezervate.