LIVE
LIVE

DESPRE NOI

1922

Începuturile cultului penticostal în România (Păuliş, judeţul Arad – pionier Gheorghe Bradin).

1940

Primele manifestări penticostale din oraşul Sibiu: un grup de femei credincioase încep să se adune în casele lor pentru rugăciune şi citirea Cuvântului lui Dumnezeu. Primul conducător al Adunării a fost Gheorghe Iordache, care s-a mutat din Iaşi în Sibiu pentru o scurtă perioadă.

1947

Se formează Biserica Penticostală din Sibiu, pastor Gheorghe Pascu (absolvent al Seminarului Teologic Penticostal din Danzig, Germania). În ţara noastră, fiind instaurat sistemul comunist ateu, Biserica Penticostală a avut mult de suferit. Astfel, botezurile se oficiau noaptea pe Valea Sevişului sau prin case, iar stăruinţele în rugăciune aveau loc în diferite locuinţe ale credincioşilor, pe ascuns, de teama Securităţii.

1950

Biserica Penticostală devine parte dintr-o lucrare ecumenică împreună cu celelalte biserici creştine din Sibiu. Astfel, au avut loc slujbe alternative în bisericile penticostale, baptiste şi în Catedrala Ortodoxă. Printre promotorii acestor activităţi spirituale ecumenice: Cocar Mircu (pastor baptist), Gheorghe Pascu (pastor penticostal), Nicolae Moldoveanu (lider al Oastei Domnului) şi Ioan Boţocan (preot ortodox).

1962-1981

Biserica număra în jur de 200 de credincioşi. Pastor era Nicolae Damian.

1968-1970

Credicioșii penticostali își construiesc primul lăcaș de cult pe strada Plevnei, numărul 29. Aici, Biserica Penticostală din Sibiu a funcţionat până în 1999. Din cauza acestei construcţii, regimul comunist a făcut presiuni mari asupra pastorului Nicolae Damian, determinându-l să emigreze în SUA, în anul 1981, iar clădirea construită cu eforturile familiilor penticostale a fost trecută în patrimoniul statului. Astfel, credincioşii penticostali au devenit chiriaşi ai statului în propria lor biserică. Situația a durat până în anul 1990.

1982

Pastoraţia bisericii este preluată de către Iosif Tirla, absolvent al primei promoţii a Seminarului Teologic Penticostal din Bucureşti.

1988-1990

Supravegherea pastorală a bisericii a fost asigurată de Timotei Pleșa. În această perioadă, pastorul Iosif Tirla a locuit în SUA. După întoarcerea sa în țară, în primăvara anului 1990, Iosif Tirla preia pastorația bisericii.

1990

Se inaugurează Biserica Penticostală Nr. 2, pe strada Lupeni, numărul 59, formată dintr-o parte importantă a membrilor bisericii de pe strada Plevnei. Până în anul 1994, din Biserica Penticostală de pe strada Plevnei, s-au mai format Biserica Penticostală din Guşteriţa şi Biserica Stânca.

1990

Biserica Emanuel începe să se implice activ în lucrarea de evanghelizare a localităţilor fără biserici penticostale. Astfel, au fost inaugurate până în prezent 13 biserici din tot atâtea localităţi.

1994-1999

S-a construit un nou lăcaș de cult pe strada Fraţii Grachi, numărul 3 (actualul lăcaş de închinare al Bisericii Penticostale Emanuel)

1996

Ioan Brie (absolvent al Institutului Teologic Penticostal din Bucureşti) devine pastor asistent al Bisericii Emanuel. Prin slujirea sa, biserica a crescut spiritual foarte mult.

1999

Biserica Penticostală Nr.1 devine Biserica Penticostală Emanuel.

2000

Se înființează în cadrul Bisericii Emanuel grupul de tineri X-celent, coordonat de Caius Giurgiu.

2003

Se inaugurează Colegiul Biblic Penticostal Emanuel, o inițiativă a pastorului Ioan Brie. Scopul deschiderii şcolii biblice a fost şi este acela de a oferi un cadru potrivit pentru studierea aprofundată şi sistematică a Cuvântului lui Dumnezeu şi de a pregăti slujitori pentru bisericile penticostale din județul Sibiu şi judeţele limitrofe.

2005-prezent

Departamentul de tineri cunoaște o importantă dezvoltare, împlicându-se în evanghelizări în aer liber, proiecte sociale, evanghelizări în localităţile limitrofe Sibiului, tabere de rugăciune, taberele de vară sau proiecte de curăţenie în Sibiu.

2005

Biserica Emanuel începe să se implice și în misiune externă (Turcia, India şi Ucraina).

2007

Petru Moroșan (absolvent al Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti) este ordinat în slujba de pastor al Bisericii Emanuel.

2010

Toader Omelcu (absolvent al Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti) este ordinat in slujba de pastor al Bisericii Emanuel.

2013

Viziunea evanghelistică a Bisericii Emanuel a început să cuprindă și ample proiecte de evanghelizare în aer liber, organizate în parcurile și spațiile publice din Sibiu.

Biserica Emanuel înființează Fundația Petras, cu scopul dezvoltarii unui centru de tabără pentru copii, tineri, familii și vârstnici.

2014

Ioan Brie preia slujba de pastor principal al Bisericii Emanuel. După 34 ani de slujire ca pastor al Bisericii Emanuel, Iosif Tirla predă responsabilitatea pastorală lui Ioan Brie.

2017

Biserica Emanuel numără aproximativ 500 membri adulți și 200 membri aparținători.

Un concept      Programming  

Copyright © 2020 Biserica Emanuel Sibiu. Toate drepturile rezervate.